Ödevata Gårdshotell

Fira ett hållbart Biokol Valborg tillsammans

Vi firar Valborg tillsammans online igenom att tända brasan samtidigt och tillverka biokol!

– Ödevata Gårdshotell & GoNatureMarket

 1. Evenemangsdetaljer

Hosts: Ödevata Gårdshotell & GoNatureMarket

Datum: 30/04

Tid: 17:00-18:00

Länk: YoutubeYoutube

För att titta på evenemanget
 1. Följ Ödevatas Youtube kanal.
Att delta i Biokol Valborg
 1. Fyll i frågeformuläret nedan.
 2.  Vi kommer att kontakta dig och ge dig detaljerna.  För att skapa en intressant story för livestreamen behöver vi också några förinspelade videor och
  streama några liveintervjuer. Vi kommer med ytterligare info till alla som vill delta aktivt
  i detta, men i grunden bör olika personer svara på en fråga om biokolproduktion (för
  exempel på frågorna från nummer 5 – nummer 9.


  [välj vid include_blank “Ja” “Nej”]
  FacebookInstagramYoutubeNyhetsbrevOdevatas hemsidaGoNatureMarketÖvrigt

  ”När Ödevata berättade om den fantastiska idén om BiokolValborg nappade vi direkt! Att samlas kring en eld är alltid lika uppskattat av stora som små och att dessutom sätta i gång hemmatillverkningen av biokol till årets odlingar blir en stor bonus. I år ska vi bjuda in vänner till en riktigt mysig BiokolValborg!”

  – Lotta Ek och Mattias Gustavsson från EcoTopic

  Vad är Biokol Valborg

  Valborg har länge varit en tradition där vi samlas runt ett brasa och firar vårens ankomst. I åratal fokuserade vi på att ha stora brasor och samlingar.

  Idag är det svårare att fira Valborg tillsammans. Brasans är inte heller särskilt hållbar. T.ex, den tjocka röken som släpper ut koldioxid och att städa upp askan. Trots detta tycker vi att Valborgsfirande är en viktig tradition att ha.

  Vi vill minska brasans slöseri och samtidigt ha en härlig gemenskap runt elden utomhus. Istället för att låta rishögen brinna upp till aska, låt oss göra biokol och använda det i vår trädgård.

  Varför Biokol Valborg

  Eld, mörker och vatten är tre element som vi fascineras av.

  • Prata och lyfta biokolens fantastiska egenskaper.
  • Hitta ett säkert och alternativt sätt till vanligt ris eldning.
  • Alla kan vara med på sin nivå. Med en liten plåtburk, sluta upp med grannarna runt en större koltunna, som en Kontiki.

  Med Biokol Valborg får Malin och Magnus oss alla att sätta fokus på det svarta guldet biokol. Vi kallas ofta som “Biokol ambassadörer” och har en strävan att öka intresset, få i gång en marknad och att det startas upp många likväl stora som små producenter av biokol.

  När vi ser den lilla förändringen och de positiva effekterna där vi bor har vi lättare att förstå klimatomställningen globalt. Varje gång vi har samlats runt en biokoltunna så har det alltid blivit så jädra lyckat. Elden fascineras man av. Biokolsamtalen fascineras man av. Det kommer upp massa idéer runt att producera biokol, hur man ska använda den och hur man kan samla upp materialet till biokolen.

  Besökarna vi haft har börjat diskutera ibland stort stort som att ställa om värmeverket i sin kommun, någon känner en plantskola nära som har massor av material att göra biokol av. Kanske kan man sälja kolen där sedan på plantskolan.

  När alla tänker efter så finns det material i sin närhet som man kan göra biokol av och när man också pratar tillsammans så kommer man på många användningsområden och sedan kanske man även hittar. Man kommer även på hur man ska kunna tillverka en Kontiki. Samtalen är spännande och vi vill att Ödevata ska visa vägen.

  Fira ett hållbart Biokol Valborg tillsammans i din egen Backyard bakgård