Ödevata Gårdshotell

Fira ett hållbart Biokol Valborg tillsammans i din egen “Backyard”

Vi firar Valborg tillsammans online igenom att tända brasan samtidigt och tillverka biokol!

– Ödevata Gårdshotell & GoNatureMarket

Datum: 30/04

Tid: 17:00

Länk: Youtube

Vill du veta mer? Klicka här
Vill du delta? Klicka här
Vill du bara titta på Biokol Valborg? Klicka här

”När Ödevata berättade om den fantastiska idén om BiokolValborg nappade vi direkt! Att samlas kring en eld är alltid lika uppskattat av stora som små och att dessutom sätta i gång hemmatillverkningen av biokol till årets odlingar blir en stor bonus. I år ska vi bjuda in vänner till en riktigt mysig BiokolValborg!”

– Lotta Ek och Mattias Gustavsson från EcoTopic

Vad är Biokol Valborg

Valborg har länge varit en tradition där vi samlas runt ett brasa och firar vårens ankomst. I åratal fokuserade vi på att ha stora brasor och samlingar.

Idag är det svårare att fira Valborg tillsammans. Brasans är inte heller särskilt hållbar. T.ex, den tjocka röken som släpper ut koldioxid och att städa upp askan. På grund av den pågående pandemin är det inte heller ansvarsfullt att ha en stor samling. Trots detta tycker vi att Valborgsfirande är en viktig tradition att ha.

Vi vill minska brasans slöseri och samtidigt ha en härlig gemenskap runt elden utomhus. Istället för att låta rishögen brinna upp till aska, låt oss göra biokol och använda det i vår trädgård. Istället för en fysisk samling, låt oss samlas digitalt och fira tillsammans i vår egen bakgård.

Varför Biokol Valborg

Eld, mörker och vatten är tre element som vi fascineras av.

 • Prata och lyfta biokolens fantastiska egenskaper.
 • Hitta ett säkert och alternativt sätt till vanligt ris eldning.
 • Alla kan vara med på sin nivå. Med en liten plåtburk, sluta upp med grannarna runt en större koltunna, som en Kontiki.

Med Biokol Valborg får Malin och Magnus oss alla att sätta fokus på det svarta guldet biokol. Vi kallas ofta som “Biokol ambassadörer” och har en strävan att öka intresset, få i gång en marknad och att det startas upp många likväl stora som små producenter av biokol.

När vi ser den lilla förändringen och de positiva effekterna där vi bor har vi lättare att förstå klimatomställningen globalt. Varje gång vi har samlats runt en biokoltunna så har det alltid blivit så jädra lyckat. Elden fascineras man av. Biokolsamtalen fascineras man av. Det kommer upp massa idéer runt att producera biokol, hur man ska använda den och hur man kan samla upp materialet till biokolen.

Besökarna vi haft har börjat diskutera ibland stort stort som att ställa om värmeverket i sin kommun, någon känner en plantskola nära som har massor av material att göra biokol av. Kanske kan man sälja kolen där sedan på plantskolan.

När alla tänker efter så finns det material i sin närhet som man kan göra biokol av och när man också pratar tillsammans så kommer man på många användningsområden och sedan kanske man även hittar. Man kommer även på hur man ska kunna tillverka en Kontiki. Samtalen är spännande och vi vill att Ödevata ska visa vägen.

Fira ett hållbart Biokol Valborg tillsammans i din egen Backyard bakgård

Evenemangsdetaljer

Hosts: Ödevata Gårdshotell & GoNatureMarket

Datum: 30/04

Tid: 17:00

Länk: Youtube

För att titta på evenemanget
 1. Följ Ödevatas Facebook-sida för uppdateringar.
 2. Klicka på länken: Youtube
Att delta i Biokol Valborg
 1. Fyll i intresseanmälan nedan
 2. Delta genom att ni arrangerar en egen brasa hemmavid. Ni kan skicka oss foto och också spela in en kort video om er biokols-verksamhet som ni skickar till oss innan den 30e .Då kommer ni upp på live-streaming på YouTube! Om du har några speciella önskemål, vänligen meddela oss, eller Mike, i förväg.
 3. Mer info kommer!
 4. Följ Ödevatas Facebook-sida för uppdateringar och ändringar

Intresseanmälan för delta digitalt i Biokol Valborg

  FacebookInstagramYoutubeNyhetsbrevHemsidanAnnat