Ödevata Gårdshotell

AV PRESS | 21/06/23

Lyssna inte bara på oss om Kon-Tikis, fråga våra Kon-Tiki köpare!

Vi har pratat om hur bra Kon-Tikis är på att tillverka biokol i små skala. Nu har ni kanske hört tillräckligt av oss om våra Kon-Tiki- och biokolsprojekt, så låt oss höra från andra som köpt en Kon-Tiki och börjat använda biokol för att investera i en hållbar framtid!

Så låt oss välkomna dem till vår Kon-Tiki/biokol-gemenskap!

Peter Carlstedt – Skogslunds Trädgård

En obotlig odlingsnörd som lever på sin småskaliga grönsaksodling. Han säljer till caféer och via rekoringen.

Var lärde du dig om biokol?

Det lärde jag mig för länge sedan. Jag har i många år läst odlingsliteratur och förkovrat mig i ämnet. Jag är en obotlig odlingsnörd. Nu håller jag på att experimentera om man kan använda biokol som såjord.

Hur hittade du Ödevata och Kon-Tiki?

Jag sökte efter sätt att tillverka biokol och förstod att ni är duktiga på det, och att ni sålde Kon-Tiki’s. Ett genialt enkelt system, till skillnad från många andra som jag har läst om. Jag ville gärna köpa av någon som var genuint intresserad och inte något massproducerat.

Vad blir det första uppdraget för din nya Kon-Tiki?

Att experimentera med att kola olika material så som torrt ris, blött ris och träflis. Jag ska använda till mina djurbäddar, dels för att ta bort lukt och förenkla rengöringen, dels för att ladda biokolet. Sen ska jag givetvis använda det till mina odlingar. 

Det ska bli en kombination mellan funktion, produktion och miljö. Jag hoppas att det ska underlätta mitt arbete, som tillexempel att underlätta rengöringen av djurbäddarna. Det ska öka produktionen i mina odlingar och minst lika viktigt är att det är bra för miljön.

Jörgen Eklund med son Ola köper Kon-Tiki

“Hej!

Jag har tänkt en hel del på vad jag ska skriva som svar. Här kommer ett försök till svar.

Biokol har varit på min karta under flera år. Jag läste in mig på området för ca 5 år sedan. Jag talade med Matias Gustavsson, då de fortfarande bodde här i Sköldinge. Köpte en liten biokolsgrill från GoGreen för ett antal år sedan och har läst en hel del forskningsrapporter och då i huvudsak utländska eftersom det var svårt då att hitta forskning från Sverige. Av lite olika orsaker hamnade mitt engagemang lite i skymundan då en stor del av min tid gick åt till att stötta min äldsta grabb som har autism och därefter kom ett massivt barkborreangrepp på vår skog som vi var tvungna att avverka.  

Att jag fick se att ni använde Kon-Tiki i praktiken och att ni som användare kunde tillverka och sälja gjorde att jag ganska snabbt kom till insikt att jag skulle beställa från er. Jag ser en potential till att göra biokol av ris, sly, spill från snickeriet och förhoppningsvis även träspån med hjälp av Kon-Tikin och kunna sälja detta samt att framöver även sprida kunskapen om tillverkning och användningen av biokol i liten skala. Jag hoppas även kunna få en liten inkomst från biokol framöver. Dock ser jag den stora vinsten med att praktiskt kunna visa på hur man kan utnyttja naturens eget sätt att fånga in koldioxid och lagra den själv.

Det var lite kort om mina tankar. Jag funderar på hur jag skall gå vidare men just nu håller jag på att lära mig att göra biokol. En första omgång är klar men jag inser att jag behöver justera lite i hanteringen för att få till det med framför allt spån.

Hälsningar Jörgen Eklund”

Anders Sandkvist

Anders är uppvuxen i Eskilsryd Nära Ödevata men bor numera i Göteborg.

Var lärde du dig om biokol?

Jag har köpt en sommarstuga med en stor trädgård och i takt med att jag har röjt där så har det blivit väldigt mycket ris. Jag tänkte gå ihop med grannar och investera i en flismaskin först. Så en dag var jag inne på Ödevatas hemsida och läste om biokol. Då slog mig tanken att det skulle vara en mycket bättre investering att köpa en Kon-Tiki

Hur hittade du Ödevata och Kon-Tiki?

Ödevata kände jag till i och med att jag har vuxit upp i Eskilsryd. Jag har familj kvar i trakten och har bott på Ödevata när jag har varit och hälsat på dem. Kon-Tikin läste jag om på Ödevatas hemsida

Vad blir det första uppdraget för din nya Kon-Tiki?

Jag ska bjuda in barn, barnbarn och grannar och tillsammans med dem producera biokol av mina rishöga. Men jag väntar nog tills att det börjar regna då det är så torrt i marken nu.

Lena Sjöberg med man Jakob Wegelius

“Första gången jag hörde talas om biokol var efter en timmes planlöst klimatångest-surfande på nätet. Jag hade börjat leta efter något att bidra med som kunde göra åtminstone en liten smula nytta för klimatet och miljön. 

Av en ren slump råkade jag googla mig hela vägen till Ödevata och tänkte att dit skulle jag verkligen vilja göra en utflykt tillsammans med några vänner! Tanken kom att växa, och en solig marsdag satt jag och 28 andra Mörtforsbor (tack vare ett bidrag från Kustlandet) ombord på en hyrd buss på väg mot ett studiebesök i Ödevata. Vi bjöds på några inspirerande och jätteintressanta timmar och innan vi var åter i Mörtfors hade biokolsidéer börjat pyra hos flera av oss.

Den 17 juni hämtade jag och Jakob vår alldeles egna Kon-Tiki! Jag tänker mig att vi ska elda ris och grenar i den och lära oss att göra biokol. Biokolen kommer vi att använda i våra odlingar och vi kommer att låna ut Kon-Tikin till andra i byn som vill prova. Förhoppningsvis kommer vi tillsammans att bidra med något som åtminstone kan göra en liten smula nytta för klimatet och miljön…”

Eva Zwahlen köper en Kon-Tiki

Eva Zwahlen är en omställare och hon brinner för att vi alla ska leva hållbart.

Vill man förändra andra så måste man själv gå steget före – därför skaffade jag mig en Biokol-Grill-Kontiki,”-  säger Eva. “Jag har massor av material som jag kan göra biokol av på mitt ställe som ligger i en grannby till Ödevata. Sedan ska jag använda biokolen i mina odlingar där. Sedan kommer jag låna ut denna Biokol-Grill-Kontiki till andra för att sprida biokolens värde.”