Ödevata Gårdshotell

AV PRESS | 07/09/23

· Kräftor & konferens ·

Kräftsäsongen lider mot sitt slut, men på Ödevata fortsätter festen långt in på hösten. När kräftfisket drog i gång slutade Magnus att sova om nätterna och snart har han fyllt varje kvadratcentimeter av våra frysar med perfekt kokta kräftor. Säsongens första konferensgäster fick Ödevatakräftor som förrätt till vår hemodlade tilapia, som var kvällens huvudnummer. 

Lotta tar på sig köksmästarhatten

Köksträdgården är full av grönsaker, skogen är full av svamp och bär och Ödevata-teamet är laddade från tårna till att bjuda sina gäster på förstklassiga, klimatsmarta matupplevelser! Vår matkonstnär Lotta Smith bor och odlar här på gården. Hon har tidigare jobbat bland annat hos Mandelmanns och har nu tagit på sig köksmästarhatten till höstens konferenssäsong på Ödevata!

Lotta ser till att fikan, söt som salt, alltid är nybakad. Lunchen och middagen komponerar hon av Ödevatas egna eller lokalproducerade råvaror. Om vi köper in något, som till exempel kaffe, så är det givetvis alltid ekologiskt. På Ödevatakonferensen är mat lika viktigt som klimat!

Föredrag i äpplelunden

Konferensmiljön är lika viktig som maten. Ödevatas konferensrum bjuder på sjöutsikt i tre väderstreck och är utrustat med allt man förväntar sig av ett modernt konferensrum. Men man behöver inte nöja sig med att titta ut på naturen, man kan så klart vara i den också. I förra veckan hölls ett föredrag i vår äppellund som var så inspirerande att hönsen inte kunde låta bli att kika förbi.

Konferenserna börjar trilla in nu men vi har fortfarande plats kvar. Kontakta oss så skräddarsyr vi en unik Ödevataupplevelse åt er grupp!

Låt oss bjuda dig på kräftor!

För att göra plats i våra frysar behöver vi er hjälp. Om du läser detta nyhetsbrevet känner du oss redan. Detta vill vi uppmärksamma genom att bjuda dig som bokar två nätter i ett rum eller studiolägenhet hos oss på kräftor. Berätta för oss när ni vill att vi levererar kräftorna och använd er av våra kök inne eller ute för att fixa tillbehören ni vill ha till er kräftskiva. Erbjudandet gäller fram till sista oktober, så långt lagret räcker. För att ta del av erbjudandet ber vi dig att boka direkt med oss per telefon eller mail. 

Biokol vinner tävlingen!

Ödevatas projekt ”Testmodeller för Biokolproduktion” tävlade med över 100 andra om SydostLeaders pris för bästa projekt. I fredags stod det klart att Ödevata vann! SydostLeader är idag en EU/Leader-organisation mellan 14 kommuner i sydöstra Sverige som jobbar för att utveckla landsbygden. Ödevatas bidrag hade minst budget men störst spridning så det är extra kul detta projekt vann. Ödevata har länge kämpat för att sprida kunskapen om nyttan med biokol, delvis genom att ta fram olika testmodeller för biokolproduktion. 

En av modellerna är en tillsats på Ödevatas flispanna som producerar biokol som restprodukt i samband med att den värmer hela anläggningen. En annan är den numera kända Kon-Tikin som Magnus tillverkar här på Gården. Han har också tagit fram en mindre grill-version av denna och båda går att beställa av oss. Då vi vill att alla ska förstå den stora nyttan med biokol så lånar vi också ut en Kon-Tiki gratis till de som vill göra biokol hemma. 

Det enda vi önskar i gengäld är att man bjuder in sina grannar och vänner när det är dags att tända brasan, så att dessa också får kännedom om biokol. Detta skapar ringar på vattnet och det är just denna effekt som gjorde att Ödevatas projekt vann. Länge leve biokol!