Om Oss

Boka en klimatsmart upplevelse: Gården som är ett hållbart semesterparadis mitt i Småland

Välkomna till Ödevata, det lilla paradiset i den småländska skogen. Gården mellan sjöarna ligger 10 km utanför Emmaboda, och bara en bilfärd ifrån Glasriket, Öland och Astrid Lindgrens Vimmerby. Bo på vårt gårdshotell som håller mycket hög standard, planera in ett givande studiebesök eller förlägg din nästa konferens hos oss här på Ödevata. Är du på resa genom Småland ser vi fram emot att träffa dig och ser till att du trivs: Personligt och självklart bemöter vi våra gästers önskemål! 

Om Covid-19 och Ödevata

Våra gäster vistas tryggt hos oss Vi tar Coronasmittan på allvar och har ändrat många av våra rutiner. Vi vet att våra gäster vistas tryggt hos oss. Liten verksamhet med mycket utrymme, oändligt med utrymme utomhus och vi hanterar byte, städ och frukost enligt alla föreskrifter. Alla som bokar nu får mycket generösa avbokningsregler för att detta inte ska hindra er att boka. Hoppas vi får möjlighet att få just din bokning – VÄLKOMNA! 

Spela videoklipp

Vår passion – omställning

Den röda tråden i Ödevatas verksamhet är en hållbar livsstil och en hållbar
turism. 

Vi, Malin och Magnus, brinner för omställning. Vi strävar efter att bli den mest hållbara turistanläggningen i Sverige, kanske i hela världen. Och vi strävar efter att vara klimatpositiva. Vi vill bidra till ett stabilt klimat, inte tära på det. 

Därför är vi inte bara övernattning i vacker miljö. Vi är en positiv kraft. Med vår verksamhet vill vi vara med och rädda världen. 

Vi vill visa på att det är lätt och roligt att ta ansvar. Vi vill dela med oss så att alla kan inspireras och använda sig av det vi lärt oss. 

Vi vill helt enkelt att Ödevata ska visa vägen.

Biokol som klimatnytta

Nu är Ödevata en mötesplats för klimatpositiva upplevelser. Och en stor del handlar om biokol. 

Biokol har en fantastisk potential för ett klimatsmart och hållbart samhälle. Det kan fungera både som jordförbättrare, filter för avlopps- och vattenrening, djurfodertillskott, koldioxidsänka, stadsträdsräddare, fotbollsunderlag…

Tillsammans med andra genomför vi innovativa biokolsprojekt, så som gröna tak odlade i biokol och vattenrening av akvaponik med hjälp av biokol. 

Vi själva använder vårt biokol i flera led. Det börjar som fodertillskott och strö till våra höns, som filtersystem i vår akvaponikodling, och för att bind näring i våra, hotellgästernas och grannarnas komposthinkar. Fulladdat med näring använder vi sedan biokolet som jordförbättringsmaterial i våra odlingar. Där stannar det sedan som en stabil koldioxidsänka i flera tusen år. 

Vårt biokol kan vi producera på fyra olika sätt. Magnus har byggt och utvecklat olika modeller för att visa att nästan alla kan göra biokol. Vi använder dem i vår verksamhet för att sprida kunskap och inspirera andra att göra samma sak eller bättre. Tillsammans räddar vi världen.

1. Flispannan är ombyggd och producerar nu även biokol. Den går kontinuerligt och värmer upp hela anläggningen såväl som Framtidens orangeri. Den ger även våra gäster varmvatten.

2. Magnus har också byggt en biokolsugn. Det är en så kallad batch-modell, dvs den går ibland och producerar då mycket biokol för större biokolsanvändare. Det är en pedagogisk och inspirerande maskin – en modern kolmila från Australien. Den kan också kopplas in på värmesystemet.

3. Kontiki är en mindre trädgårdsmodell. Den är portabel och kolar kvistar och grenar. Kontiki är perfekt att använda i sin egen trädgård. För oss på Ödevata är den till god pedagogisk hjälp vid våra olika event och kurser i biokolstillverkning.

4. Grillning hör sommaren och Ödevata till! Magnus har konstruerat flera helt unika biokolsgrillar som våra gäster använder till den egna grillningen. Ibland använder vi dem också till utomhusmatlagning.

Spännande historik

Ödevata har en spännande historia. Det är en vacker, faluröd gård omringad av sjöar som från början var ett stort lantbruk. Delar av gården dateras till 1880. Efter det att Ödevata år 1920 övergick i statens ägor har här bedrivits tre olika typer av verksamheter fram till år 1997. 

Här fanns tex Sveriges första arbetshem för försumliga familjefäder. Under andra världskriget var Ödevata flyktingförläggning och därefter en öppen kriminalvårdsanstalt med ca 40 anställda och 60 interner. Efter att gården stått öde i nästan 10 år köpte vi den år 2005. Då var den förfallen och igenvuxen.

Sedan 2006 har vi, Malin och Magnus Axelsson, utvecklat Ödevata från en nerlagd statlig kriminalvårdsanstalt – som då stått tomt och öde i nio år – till en fiske- och aktivitetsgård med tillgång till härlig natur och med flera boenden som håller mycket hög kvalité. Med stor engagemang ser vi till att Ödevata bjuder på nya upptäckter varje gång man kommer förbi.

Vi hoppas ni trivs hos oss och har lust och stanna ett tag: Ödevata är en fullbordad turistanläggning i klassisk bemärkelse, men samtidigt är det hem och hjärtefråga för oss i värdfamiljen. Vi har en liten djurhållning, odlar, skördar, bygger och drar igång olika spännande projekt inom miljöarbetet. Vi och våra medarbetare delar glädjande med oss om dessa. Våra gäster är alltid välkomna att ställa frågor om gården och vår verksamhet.

Passionen och omtanken för denna unika plats känns i allt Ödevata visar upp: Höns och bin levererar färska ägg och honung till gästernas frukostbord, värdarna pressar, vissa år, egenodlade äpple till must till frukostbuffén. Båtar och utrustning är alltid förberedda för uthyrning till Ödevata Gårdhotells gäster under alla årstider!

Gäster från hela Europa har redan hittat till paradiset mellan sjöarna och ofta välkomnas stora grupper som tillbringar semestern här. Men Ödevata är också väl känd lokalt inom Kalmar-regionen för komfortabelt boende, konferenser och weekendresor i vildmarken.

Det skall vara enkelt för våra gäster att boka, hitta hit och få fram sina önskemål. Tveka därför inte att kontakta oss: Vi servar och informerar så att övernattningen, sammankomsten, weekendresan eller semestern i Ödevata blir så avkopplande eller aktiv som ni önskar.

Framtidens orangeri

Vårt senaste innovativa utvecklingsprojekt är ”Framtidens orangeri”. Det är ett stort glashus med akvaponikodling. 

Akvaponik är ett hållbart matproduktionssystem som kombinerar fisk- och växtodling. Här använder vi biokolet som filtersystem till fiskodlingen och
odlar samtidigt direkt i det näringsrika biokolet. 

Efter experiment och provodling odlar vi nu både passionsfrukt, bananer och lassvis med tomater!

Vill du veta mer?

Vår drivkraft är alla de fantastiska möten och samarbeten som vi har med våra gäster och samarbetspartners. Möten som inspirerar. Och som ger
ringar på vattnet.

Ödevata visar vägen och tillsammans gör vi skillnad! Är du intresserad av att veta mer om biokol och akvaponik? Ring oss så hjälper vi dig vidare.

Du är också varmt välkommen hit! 

Boka en klimatsmart upplevelse – bo på vårt gårdshotell som håller mycket hög standard, planera in ett givande studiebesök eller förlägg din nästa konferens hos oss här på Ödevata.

Välkomna!
Malin och Magnus

Odevata_logotypfooter

Ödevata Gårdshotell
Ödevata 104
SE – 361 92  EMMABODA

Tel: +46 47 150 430
E-mail: info@odevata.se

 

Hur har vi kunnat missa denna pärla? Prisvärt, får hyra båt och elmotor en hel dag (till midnatt) mycket prisvärt! En vacker sjö, med näckrosor och näckrosblad... Yngsta sonen somnade i famnen mitt ute på sjön 🙂 efter att ha fått en egen abborre på kroken!

Karin Norling

Kalmar