Ödevata Gårdshotell

AV PRESS | 06/04/23

Carl-Johan berättar hur han hamnade på Ödevata

Ödevatas hotellverksamhet har drivits av Malin och Magnus i 18 år. För att kunna fortsätta sina många miljöprojekt med målet att ”rädda världen” har de nu anställt mig som successivt ska ta över ansvaret för själva hotelldriften.

Efter år av säsongsjobb för att försörja mitt utforskande av världen, utbildade jag mig på en
handelshögskola med hotellinriktning i Schweiz. Därefter följde en tid med jobb i olika roller på 5-sjärniga hotell i Spanien, Kanada, Scotland och Danmark. Det senaste hotellet jag arbetade på var (dåvarande) Hilton Copenhagen Airport i Köpenhamn. Jag var där i fem år som arbetsledare i receptionen, senior event consultant och duty manager. 

Det var en lärorik och rolig tid men jag kände mig aldrig riktigt hemma i den välputsade och ytliga världen. Därför sa jag upp mig 2017 och köpte en segelbåt för att segla jorden runt. Jag hade då ingen erfarenhet av segling men var mer eller mindre övertygad om att det skulle vara genomförbart ändå. Efter tre och ett halvt år kunde jag stolt titulera mig som världsomseglare. 

Under resans gång hade jag reflekterat mycket över hur jag ville leva mitt liv framöver. Jag ville bo på landet, syssla med något som kändes meningsfullt och absolut inte återvända till de stora hotelldrakarna. Så när jag steg iland köpte jag ett torp två mil söder om Emmaboda för att komma nära naturen. Torpet saknade både wc och dusch, så när min familj kom för att besöka mig ville de hitta ett närbeläget hotell. 

Valet föll på Ödevata som både jag och min familj blev mycket förtjusta i. Jag kommer ihåg att jag efter att ha talat med Malin kände att jag på något sätt ville engagera mig i deras projekt. Så blev det inte just då. I stället tog jag anställning i secondhand-butiken på Möjligheternas Hus i Emmaboda som lockade mig på grund av deras arbete med återbruk och integration. Jag trivdes mycket bra med jobbet och de härliga kollegorna där. Så dök Malin upp i butiken en dag och berättade att de sökte någon som ville ta över ansvaret för deras gästverksamhet. Jag nappade direkt.

Att få chansen att tillsammans med Malin, Magnus och det härliga gänget på Ödevata få jobba för en bättre miljö känns meningsfullt på riktigt. Ödevatas överordnade mål är att ”rädda världen” genom att informera och inspirera gäster och intressenter om hur man kan leva mer hållbart. Det skapar ringar på vattnet när dessa tar budskapet och nya lärdomar med sig och i sin tur kan inspirera andra. Ett exempel på detta är ett evenemang som kallas Biokol-Valborg som nu har spridit sig utanför Sveriges gränser. 

Jag uppmanar alla att besöka oss denna valborg så att vi kan lära av varandra och tillsammans dra ett strå till stacken för en bättre värld. Besöker man oss då så stöder man också ukrainare i Sverige.