Ödevata Gårdshotell

Spela videoklipp

AV PRESS (MICHAEL L.) | 09/06/22

Axelssons Gröna Länga har smart dusch som sparar vatten och energi

Vi har pratat om att Axelssons Gröna Länga ska vara mycket miljövänliga och vi återbruk så mycket som möjligt. Till exempel är allt material, inklusive träpaneler och spik etc, från en annan gammal byggnad som vi rev. Alla möbler, dörrar, fönster och sådant är också renoverade. Det vi inte har pratat om ännu är de fantastiska nya högteknologiska duscharna från Orbital Shower i Axelssons Gröna Länga.

Orbital Shower har samma filosofi som vi, alltså att vara så hållbara som möjligt. Det är därför valde vi dem gärna till de nya duscharna i Axelssons Gröna Länga. Deras system är väldigt fascinerande och unikt. Vill du veta mer om Orbital Shower eller Ödevatas samarbete med dem kan du kolla in deras blogg.


Vad är Orbital Shower

Orbital Shower är en smart dusch som sparar energi och vatten genom att återvinna det redan uppvärmda vattnet när du duschar. Systemet skulle analysera det använda vattnet och sedan går det genom ett filter innan det återanvänds. 

Färskvatten kommer bara in när vatten som anses för smutsigt för effektiv filtrering behöver ersättas. På så sätt slösas inget vatten och energi i onödan. Värmaren används för att värma upp och återuppvärma vattnet när temperaturen sjunker. Allt detta görs i bakgrunden, så det skulle inte kännas annorlunda än en vanlig dusch.

Föreställ dig att ta en lång, varm dusch utan att känna skuld över att slösa med vatten och energi. En genomsnittlig dusch använder cirka 9,5 liter per minut! Detta är något som måste åtgärdas för att hemmet ska bli mer klimatvänligt. 

Orbital Shower är en svensk startup för recirkulerande dusch som grundades 2012 efter ett samarbete med NASA för att ta fram en hållbar vattenförsörjning för ett Mars-uppdrag. Denna inspirerade Orbital Shower för att lösa problemet med den ohållbara vattenförbrukningen i vårt hem.


Hur vi hittade Orbital Shower och varför vi valde dem

Det började när en kollega till oss installerade Orbital Shower i ett av hans hus. Han berättade att duschen känns väldigt lyxig och att han sparat så mycket vatten och el. Det var första gången vi hör om Orbital Shower. Efter ett tag blev vi påminda om dem när vi såg deras annons i heminredningstidningen “Kloka hem”.

Så vi valde äntligen dessa duschar till Axelssons Gröna Länga eftersom vi tycker att tekniken är fantastisk och superintressant. Du sparar inte bara vatten utan energi också eftersom varmvatten som redan är uppvärmt en gång används om och om igen när du duschar. Dessutom har du mer kontroll över temperatur och flöde.

_
 “Det finns helt enkelt inget bättre på marknaden som vi känner till än dessa lyxiga och mycket intelligenta duschar.” – Malin Axelsson.
_

Du kan se hur Axelssons Gröna Länga kom till på vår Youtube-kanal

Återbruksprojekt: Axelssons Gröna Länga

Axelssons Gröna Långa var en gång en kasernbyggnad som inte använts på över 20 år. Sedan när vi tog över Ödevata i 2005 har vi alltid velat göra något med byggnaden, men vi hade inte tid. 2021 fick vi en idé och hade tid att starta vårt återbruksbyggprojekt, Axelssons Gröna Länga, och förändra den förfallna byggnaden till spännande nytt återbruk och klimatpositivt semesterlägenheter.

Det betyder att alla “nya” reglar, isolering, fönster mm till Axelssons Gröna Länga nu återbruk. Så lite som möjligt ska köpas nytt. Vi sätter miljön först i detta projekt. Saker som inte går att återbruk försöker vi hitta begagnade alternativ eller köpa lokalt.

Det finns nu 3 trerumssemesterlägenheter i Axelssons Gröna Länga, alla med 2 sovrum, allrum med kökspentry och badrum. Mer info och hur du bokar hittar du på Axelssons Gröna Länga sida. Vi ska även göra ett fint utekök med pizzaugn ute i trädgården i kvällssolen. Detta utomhuskök kommer att delas mellan de tre lägenheterna.

Modern teknik och hållbarhet

Hållbarhet är inte längre bara ett ord eller en idé, utan en drivkraft som förändrar våra dagliga liv. Även om lösningen på detta problem är komplex och kommer att behöva flera generationer för att se något resultat, är det säkert att tekniken kommer att spela en avgörande roll.

Tekniken har kraften att öka produktiviteten, effektiviteten, minska avfallet och analysera och spåra framsteg, vilket allt kan hjälpa till att minska påverkan på miljön.

Med Axelssons Gröna Länga vill vi visa på vad mycket man kan påverka själv i sitt byggande och
inredande om man fokuserar på hållbarhet. Tillsammans med allt vårt återbruk, visa på modern teknik som sparar energi och vatten utan att spara på kvalitén är något vi absolut vill.