Ödevata Gårdshotell

Hållbart Biokol Valborg: Tända brasan utomhus på ett klimatsmart sätt i din egen “Backyard”


Ödevata bjuder in Sverige för att fira in våren på ett hållbart sätt

Vi firar Valborg för att välkomna våren och säga hejdå till vintern. Men kan vi göra det på ett mer hållbart sätt och tända brasan utomhus på ett klimatsmart sätt.

När man eldar ris på ett traditionellt sätt skadar vi vår miljö. Mycket skräp lämnas kvar och koldioxiden släpps ut i atmosfären.

Vi vill förnya Valborgsfirandet utan att ta bort essensen från traditionen, som är att vara tillsammans med familj och vänner. Med Biokol Valborg är brasan inte bara för show, utan du kan producera biokol samtidigt. När vi lär oss om biokol ser vi plötslig allt ris som en resurs som kan rädda världen.

Och att ha en mindre brasa på din bakgård med familj och vänner är roligare och mer livskraftigt. Men omställning är svårt. Alla vet att gå från ide till handling kan var ofta en uppförsbacke. Det är lätt att gå vilse när det gäller upplägg, förslag och idéer runt hållbarhet.

Vi frågar oss dagligen hur vi bäst kan bidra till ett mer klimatsmart sätt att leva, konsumera, umgås, driva föreningar och vårt företag. På Ödevata Gårdshotell har vi valt att gå vår egen väg. Vi brinner vi för omställning. Vi vill inspirera, både till en hållbar livsstil och till hållbar turism. Vi vill att Ödevata ska visa vägen och vara en liten del av lösningen. Rädda världen!

Vårt kontinuerliga arbete med hållbarhet  

Vi arbetar oförtrutet för att vi en dag ska kunna bli den mest hållbara turistanläggningen i Sverige, en klimatpositiv plats. Ödevata ska bidra till ett stabilt klimat, inte tära på det. Vi är Magnus och Malin Axelsson två helt vanliga smålänningar med en vision.

Våra omställningsprojekt lockar gäster och volontärer från hela världen som hjälper oss att nå vårt gemensamma mål. Från vårt aquaponics växthus, Framtidens Orangeri, till vårt senaste återbruksprojekt har vi lärt oss mycket. Stödet från våra gäster och volontärer motiverar oss att driva framåt och Biokol Valborg är viktigt stort steg.


Ett ny-gammalt sätt att fira Valborg

Valborg har länge varit en tradition där vi samlas runt en brasa och firar vårens ankomst. Traditionellt har fokus legat på stora brasor och samlingar. När man eldar ris så får man en (oftast) mysig brasa att samlas runt och man blir av med sitt ris. 

De senaste åren har det varit svårare att fira Valborg tillsammans och brasan är inte heller särskilt hållbar och lämnar negativ klimatpåverkan. Kolen som är bunden i riset och smutsiga rökgaser släpps endast ut i atmosfären och materialet, som många gånger är mycket stora rishögar, kommer inte till någon nytta. Ofta blåser det så man inte får elda på marken eller är det för torrt i marken. Så evenemangen blir många gånger inställda, eller får göras utan brasa. Pandemin har gjort att vi har ändrat våra beteenden och vi dras inte lika mycket till stora samlingar. Valborgsfirande är en viktig tradition att bevara och vi vill förnya den genom att göra den mer hållbar. 

Förra året tände vi vår Kon-Tiki och livestreamade händelsen. Tillsammans med andra biokol entusiaster, som också hade tänt sin Kon-Tiki hemmavid, svarade på tittarnas frågor. Våra tittare fick veta mer om biokol, Kon-Tikis och hållbar utveckling och firade en hållbar Valborg med oss. Det var ett härligt och mysigt firande, vi hade det jättebra allihop.

Min webbutvecklare, Mike från Digitalhandyman, skötte den digitala delen av evenemanget. Om ni vill veta mer eller delta i vår livestream, hör av er till Mike. Ni kan också fylla i anmälningsformuläret nedan.

Vårt mål

 • Vi vill minska brasans utsläpp, lära ut om biokol och samtidigt bjuda in till härlig gemenskap runt en elden utomhus.
 • Sprida kunskapen om biokolens fantastiska egenskaper för din trädgård. 
 • Istället för att låta rishögen brinna upp till aska, låt oss göra biokol och använda den i våra trädgårdar. 
 • I stället för en stor fysisk samling, vill vi koppla ihop mindre grupper. I våra egna bakgårdar, blir vi många som kan fira tillsammans. Vi träffas digitalt och blir ett nätverk av många mindre grupper som streamer samtidigt sin Biokol Valborg runt en Kon-Tiki.


Samtal och utökat nätverk

Elden och biokolsamtalen har lett till en massa positivt. Nu vill vi bjuda in fler. I år samarbetar vi även med CrossBaltica som genom sina nätverk i Baltikum, Ukraina och Polen har kontaktat organisationer som arbetar inom sektorn trädgård, sköter parker och är väldigt intresserade av att vara med digitalt och lära sig mer.

Vår lokala partner, Explore Småland kommer ha en Biokol Valborg med matlagning på biolkolgrillar för kockar och andra som vill lära sig mer.   

Eva Oscarsson från vår största samarbetspartner, Skanditrip Premium Motorhome Rental, har tagit på sig att kontakta lokala föreningar och institutioner i sin hemkommun Mölndal. Eller som Eva uttrycker det, ”Jag vill så gärna själv gå till en Biokol Valborg i min närhet. Bli perfekt för min sons fotbollsklubb som säljer julgranar i Mölndal. Nästa år hämtar de julgranarna och producerar biokol bli dubbelt klirr i klubbkassan! Det är också ett sätt att få unga människor att intressera sig för hållbarhet.”

Vi är superintresserade av att även arbeta med organisationer som arbetar med kulturarv, miljö och hållbarhet runt om i Sverige. Under de sista veckorna har vi har givande samtal med hembygdsföreningar och lokala miljö -och odlingsutvecklare.


Fakta om Biokol

Biokol är ett klimatpositivt jordförbättringsmedel. Det är ett fantastiskt givande och hållbart tillägg i din trädgård. Det kan användas till all växtlighet i din trädgård och på alla olika typer av jordar. Du kan använda det på gräsmattan, i blomkrukorna, i balkonglådan, åkermarken eller i köksträdgården.

Eldning i en Kon-Tiki

 • Det nya normala bör vara att använda en Kon-Tiki när man vill elda ris. Då blir riset en fantastisk produkt – biokol- och du har gjort en kolsänka för all framtid. 
 • Du får produkten biokol istället för aska. Biokolen har 60 olika användningsområde. 
 • Alla blommor och grönsaker kommer växa mer och större om de får biokol i sin jord. 
 • Det är ett säkrare sätt att elda. Man eldar i en tunna, Kon-Tiki, som dessutom står på ben en bit ovanför marken. 
 • Man räddar världen genom att, den biokol man tillverkar, binder koldioxid för all framtid.
 • När man släcker brasan med vatten blir kolens egenskaper i likhet med “aktivt kol”.
 • När man eldar traditionellt så släpper man ut all koldioxid i atmosfären och slutprodukten blir endast aska. 

Jordförbättring och rena vatten

 • Biokolen ska absolut inte eldas utan den är en produkt som verkar positivt i jorden i 1000 år. 
 • Biokolen är stabil och bryts inte ner. 
 • All biokol ska hamna i jorden, men kan göra annan nytta först innan den kommer i din odling. Exempel på det är att rena, luft, vatten som strö i hönshuset mm. 
 • Biokol renar luft och vatten.
 • Biokolen ökar mikrolivet i jorden för att alla mikroorganismer, bakterier, svampar och maskar älskar att bo i den. Den är som en stad för dem i jorden. 
 • Biokolen är som en evighetssvamp. Den är enorm till att hålla vatten och näring till växterna.
 • Har du sandjord håller den vatten och näring.
 • Har du lerjord får rötterna luft. 
 • Jorden har utarmats på kol. Vi behöver tillsätta kol till jorden och biokolen bryts aldrig ner. Den kolen man har tillfört en gång finns kvar där i 1000 år. 
 • Det är inte bara den grönskande delen av din trädgård som mår bra av biokol, utan din kompost gillar det också! Biokol minskar utsläpp av växthusgaser och förhindrar förlusten av olika näringsämnen i komposten. Biokolet fångar upp näringsämnena, som senare hjälper trädgården när kompostmyllan sprids ut.


Vårt delade intresse för trädgårdsarbete

En av våra största satsningar under kommande åren är att anlägga en skogsträdgård. Vi har tagit fram en permakultur-design som omfattar hela gården. Många av våra närmaste partners delar vårt intresset för trädgårdsarbete och självförsörjning. Bland våra gäster har det också ökat markant.

En anledning är att plantering och trädgårdsskötsel ger oss en mer psykisk hållbar vardag. Men är detta intresse livskraftig  för miljön i längden som det ser ut idag? Att jordförbättra med till exempel ny jord, köpa näring osv kostar pengar, och det är inte heller hållbart för vare sig plånboken eller jorden vi lever på eller planterar i.  

Med biokol får du inte bara ett jordförbättringsmedel du kan göra själv och gratis i din egen trädgård, utan du hjälper också till att minska koldioxidutsläppet. Med biokol så har du gjort en kolsänka och fått en jordförbättrare i ett som aldrig bryts ner utan finns där sedan för evigt och jorden blir bara bättre och bättre med åren. Vi kan göra något för miljön, hållbarheten och odla mer mat på mindre yta med biokol. 


Biokol Valborg 2021 och vad vi lärde oss

2021 träffades vi på Ödevata Gårdshotell för att hälsa in våren tillsammans med andra, på plats och digital. Det var första gången och lite av ett experiment. Det vi vill ska hända är att fler ska vara med. Biokol Valborg är för alla och inte bara entusiaster.

Biokol Valborg på plats och digitalt visade sig vara en bra kombination. Vi kunde fira, lära känna varandra och samtidig dela kunskap på plats och digital. Det blev en fin stund tillsammans. Prata och lyfta biokolens fantastiska egenskaper. Vi var inte så många men vi fick blodad tank och vill köra ett varv till.

 • Alla kan vara med på sin nivå. Med en liten plåtburk, sluta upp med grannarna runt en större koltunna, som en Kon-Tiki.
 • Elda upp vårens ris i en tunna/Kon-Tiki och samtidigt producera biokol.
 • Det lätt och trevligt att elda tillsamman i en Kon-Tiki.
 • Detta kan absolut bli stort och sprida sig i hela Sverige och varför inte utanför Sverige.

Kon-Tiki

 • En utmaning förra året var just brist på Kon-Tiki hemma de som önskade vara med. Det går att använda en gödselspridare. En äldre modell i järn. Men det är inte alltid helt lätt att få tag på en sådan. När vi är ute så spanar vi och hjälper andra att få sin egen Kon-Tiki.
 • I Ödevata har Magnus svetsat ihop några Kon-Tiki under det gångna året. Man kan beställa en av Ödevata Gårdshotell. Magnus gör några om året nu på beställning. 
 • Vi delar med oss hur man tillverkar en Kon-Tiki och arrangerar biokolskurser under 2022.
 • Ni kan också titta på ithaka institute som leds av Hans-Peter Schmidt. Han har ägnat sitt liv åt biokolsforskning. Tillsammans med hans biokolinstitut forskade och utvecklade de en speciell tunna för lantbrukare och skogsbrukare att enkelt producera stora mängder biokol på egen hand. De döpte denna design till Kon-Tiki. De har delat med sig av sina Kon-Tiki-ritningar och du hittar den på deras hemsida. Lämna in ritningarna till en mekanisk verkstad och få din egna Kon-Tiki gjord. 


Tillsammans är stort 

Styrkan att göra något litet tillsammans har under alla år fungerat för oss. Vi tror på att bjuda in omvärlden till vår plats på jorden så att idéer kan kläckas och utvecklas. Dessutom, vi vill inget hellre än att dela med oss av vår kunskap och erfarenhet till alla som vill veta mer.  

Förra året träffades vi några företag på Ödevata Gårdshotell för att hitta sätt att samarbete runt hållbarhet med devisen inte bara tomma ord och de små stegen. Efter flera varv så kom vi fram till att vi ville fira Valborg på ett nytt sätt och idéen till biokol Valborg – fira valborg i din egen backyard. 

Naturligtvis hade Biokol Valborg inte kunnat hända utan hjälp och stöd från våra fantastiska samarbetspartners. Vi vill tacka “husbils-Eva” från Skanditrip Premium Motorhome Rental för att ha varit en drivande kraft i projektet och koordinerat teamet. Iwona från CrossBaltica för att hon tagit Biokol Valborg internationellt och stöttat projektet från dag ett. Mike från Digitalhandyman för hantering av livestreaming och digitala aspekter. Kraften i att komma tillsammans gjorde Biokol Valborg till verklighet.

För att Biokol Valborg ska bli ännu mer framgångsrik måste vi nå ut till fler och visa att man kan göra många saker med biokol. Det finns många möjligheter runt biokol. Till exempel, som Eva nämnde, kan klubbar och föreningar samla in ris från privata trädgårdar eller använda julgranar till brasan istället för att gå dörr till dörr och sälja saker. Även gammal och oanvänd gödselspridare kan återanvändas och förvandlas till en Kon-Tiki.

Glasriket har faktiskt en djup koppling till eld. Det finns inte bara många glasbruk i Glasriket, utan det finns också många traditioner som involverar eld. Det blir kallt på vintern och folk ville hitta sätt att hålla sig varm, till exempel, hyttsill är en typisk vintertradition. Så det kan inte finnas ett bättre ställe att starta Biokol Valborg än i Glasriket, eldens land.

Mer om biokol för den som vill lära sig mer

Vad är biokol: Fördelar och hur tillverkar man biokol själv hemma

Du får inte bara ett jordförbättringsmedel som du kan lära dig hur tillverkar man biokol hemma, utan du hjälper också till att minska koldioxidutsläppet. Läs mer

Ödevata Gårdshotell