Glasriket

Glasriket - Glasets rike!

Idag finner du 13 platser nära Ödevata där du kan se och uppleva glashantverket och se glasblåsning året runt. Varje bruk och varje glashytta är unik i sitt slag och alla erbjuder butiker, stora eller små, där du kan köpa unikt glas.

Rinner glas
glödande

I Glasriket har det tillverkats munblåst glas sedan 1742. Tillsammans med glasblåsarna utmanar formgivarna ständigt glasets möjligheter och många glasblåsartekniker har experimenterats fram i de småländska hyttorna. Idag möter du som besökare både bruksglas och konstglas i världsklass och du är välkommen ända fram till glasugnarna för att se när det skapas!

Glaset som konst, glaset som bruksföremål, glaset som levebröd. Sedan 1700-talet kretsar det mesta i vårt hörn av Småland om glas. Här – i djupa skogar, vid sjöar och vattendrag – finner konstnärer och formgivare inspiration till spännande konstverk så väl som till trendiga dricksglas. Former som skickliga glasblåsare och andra hantverkare förverkligar i ett intensivt arbete i de heta hyttorna.

 

Mer Info:

Ödevata erbjuder dig som övernattande gäst flera olika typer av aktiviteter. Varmt välkommen att boka, både vid incheckning och i samband med rumsbokningen.

Glasrikets glasbruk och hyttor

Ett arbete du som besökare är välkommen att följa. I hyttan kan du se den heta flytande glasmassan förvandlas till utsökta föremål i kunniga händer. Ett fascinerande skådespel som det är svårt att slita sig ifrån.

Glasrikets glasbruk och hyttor är sinsemellan olika, men gemensamt har de sitt höga hantverkskunnande och sin starka lokala förankring.

Skogen och vattendragen är en grundbult i Glasrikets tillkomst. Härifrån kom timmer att elda med i glasugnarna och här hämtades vattenkraft.

1742 grundades Kosta Glasbruk i sydöstra Småland. Det blev utgångspunkten för det som senare skulle bli Glasriket. Härifrån kom driftiga mästare som startade nya glasbruk efterhand.

I slutet av 1800-talet nådde det svenska konstglaset världsrykte och sedan dess har glasblåsare och konstnärer från Glasriket betraktats med största respekt och beundran.

Får vi tipsa om att ta en klassisk glasbruksrunda och åka från bruk till hytta!

Det finns mer att göra!

68417235-b0KSK
Fiske
Bara vara
Bastu
Rinner glas
Glasriket
Paddling
IMG_31148
Cykla i Glasriket
Vandring
IMG_6401
Utvandrarbygden
Odevata_logotypfooter

Ödevata Gårdshotell
Ödevata 104
SE – 361 92  EMMABODA

Tel: +46 47 150 430
E-mail: info@odevata.se

 

Hur har vi kunnat missa denna pärla? Prisvärt, får hyra båt och elmotor en hel dag (till midnatt) mycket prisvärt! En vacker sjö, med näckrosor och näckrosblad... Yngsta sonen somnade i famnen mitt ute på sjön 🙂 efter att ha fått en egen abborre på kroken!

Karin Norling

Kalmar