Utvandrarbygden

Bygden som är intimt förknippat med Vilhelm Mobergs utvandrarepos.

Här finner du en unik och välbevarad kulturbygd. Under åren 1846-1930 emigrerade nära 1,3 miljoner svenskar över Atlanten.

IMG_6401
@Susann Johannisson, Kalmar läns museum
IMG_0168
@Susann Johannisson, Kalmar läns museum
IMG_0333
@Susann Johannisson, Kalmar läns museum
IMG_0012
@Susann Johannisson, Kalmar läns museum
IMG_6400
@Susann Johannisson, Kalmar läns museum

Var femte som utvandrade kom från Småland. Inget annat svenskt landskap har betytt mer för Amerika. Spåren i utvandrarbygden från tiden då så många smålänningar packade ner sina käraste ägodelar för att börja ett nytt liv i Det stora landet i väst är tydliga. 

Utvandringen blev en del av vardagen i de fyra Glasriket-socknarna Ljuder, Algutsboda, Älmeboda och Långasjö. Här förlade Vilhelm Moberg, som kom från trakten, utgångspunkten för sitt berömda utvandrarepos och när du cyklar runt i området kommer du att känna igen många ortnamn och platser från böckerna, till exempel Åkerby vägskäl och torpet som man tror var förebild för ”Korpamoen”, Karl-Oskars och Kristinas hem.

Vilhelm Moberg är en av våra stora svenska författare, han föddes i byn Moshultsmåla 1898. 50 år senare kom första delen i hans epos Utvandrarna om de småländska emigranterna Oskar och Kristina, som beger sig till det förlovade landet i väst – Amerika.

Mer Info:

Ödevata erbjuder dig som övernattande gäst flera olika typer av aktiviteter. Varmt välkommen att boka, både vid incheckning och i samband med rumsbokningen.

Upplev utvandrarbygden till fots eller på hjul

Utvandrarleden

Vandra eller cykla i Mobergs fotspår, en 10 mil lång vandrings- och cykelled tar dig genom Karl-Oskars och Kristinas bygd.

Utvandrarleden går genom författaren Vilhelm Mobergs hembygd, och passerar platser från hans berömda bok om ”Utvandrarna”. Leden är en drygt 10 mil lång rundtur som kan vandras eller cyklas, vissa sträckor kan även paddlas, övernattningsmöjligheter finns på lämpliga avstånd. Den går genom gran- och lövskog, men också förbi ängar, sjöar och åar. 

KulTuren – En resa i Glasriket

Längs den 14 mil slingrande och natursköna KulTuren kan du hitta nya smultronställen i Emmaboda och Lessebo kommuner. Här finns spåren efter inlandsis och industrialisering. Här finns skrönor, mord och troll. Låt dig lockas av trädens sus eller brukens brus i denna vackra bygd. Vad tycker du om? Välj tema för din resa eller hela KulTuren. Välj mellan Landskap, Kultur & Historia, Form & Design eller Upplevelser. Länk till karta.

@Susann Johannisson, Kalmar läns museum

Mobergs födelsebygd

Vilhelm Mobergs “utvandrarböcker” har gjort många platser runt Emmaboda kommun kända.

Vilhelm Moberg

Moberg föddes den 20 augusti 1898 i Moshult. År 1916 var det meningen att Moberg skulle emigrera till Amerika med några kamrater. Men moderns tårar och faderns löfte om en kurs på Grimslövs folkhögskola fick Vilhelm Moberg att stanna hemma.

Moberg var en duktig skribent och blev Sveriges yngste chefredaktör 1921. Komedin Kassabrist blev hans genombrott som författare 1926. Han hämtade ständigt inspiration från sin hembygd till sina verk. I Mobergs böcker berättar torpare, soldater och daglönare om sin vardags mödor och frihetssträvan. Världsberömmelse fick Moberg med det väldiga romanbygget om Utvandrarna (1949-59).

Mobergsstenen

Stenen restes 1970 på den plats där Vilhelm Moberg föddes 1898 i Moshultamåla, nordväst om Emmaboda.

@Susann Johannisson, Kalmar läns museum

Moshultamåla gamla skola

Mobergs barndomsskola i Påvelsmåla. Idag finns det ett skolmuseum och en liten utställning över Mobergs liv och författarskap.

Klasatorpet

Klasatorpet ligger i Långasjö, sydväst om Emmaboda. Torpet är mera känt som “Korpamoen”, Karl-Oskars och Kristinas hem i Utvandrarfilmen av Vilhelm Moberg.

Utställningar och material från filminspelningen finns kvar. Klasatorpet ger oss idag en bild om hur en småländsk torparfamilj levde för hundra år sedan.

Området är ett utmärkt besöksmål för barnen, som får möjlighet att umgås med några av våra vanligaste husdjur.

@Susann Johannisson, Kalmar läns museum

Duvemåla

Duvemåla ligger strax norr om Emmaboda . Det var i Duvemåla Vilhelm Mobergs mormor föddes 1833. Platsen gav Moberg inspiration till Utvandrarromanens Kristina, som har fått låna många karaktärsdrag av mormodern.

Rundqvistagården i Duvemåla

Här bodde de fyra syskonen Rundqvist, Hertha, Naemi, Martin och Mauritz. Alla fyra förblev ogifta och levde tillsammans väldigt gammalmodigt. De var sparsamma och levde utan elektricitet, telefon, vatten och avlopp. De köpte sällan någonting. När den siste av syskonskaran dog 1989 kom sanningen fram om deras rikedom.

Syskonen hade sparat undan en miljon kronor i kontanter på gården. Inget testamente fanns och arvingar saknades, så hela egendomen tillföll Allmänna arvsfonden. Gårdens värde beräknades till 5 miljoner kronor.

Ett besök i Rundqvista gården tar dig tillbaka till en tid då självhushåll var en naturlig del av vardagen. Passa gärna på att ta en “gofika” i caféet.

@Susann Johannisson, Kalmar läns museum

Det finns mer att göra!

68417235-b0KSK
Fiske
Bara vara
Bastu
Rinner glas
Glasriket
Paddling
IMG_31148
Cykla i Glasriket
Vandring
IMG_6401
Utvandrarbygden
Odevata_logotypfooter

Ödevata Gårdshotell
Ödevata 104
SE – 361 92  EMMABODA

Tel: +46 47 150 430
E-mail: info@odevata.se

 

Hur har vi kunnat missa denna pärla? Prisvärt, får hyra båt och elmotor en hel dag (till midnatt) mycket prisvärt! En vacker sjö, med näckrosor och näckrosblad... Yngsta sonen somnade i famnen mitt ute på sjön 🙂 efter att ha fått en egen abborre på kroken!

Karin Norling

Kalmar