Ödevata Gårdshotell

Satsning på hög boendekvalitet i historisk miljö lyfter Ödevata gård

Intresset för natur- och kulturupplevelser i Sverige ökar. Samtidigt ökar kraven från utländska turister på hög boendestandard. Detta gör att Ödevata gård i Småland utökar sin satsning på hög boendekvalitet i historisk miljö och uppgraderar hela huvudbyggnaden från B&B till Gårdshotell. Arbetet sker i samarbete med lokala professionella hantverkare och delfinansieras av Jordbruksverket och Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling.

Ödevata Gård utanför Emmaboda i Kalmar län, mitt i Glasriket, har genom historien varit en plats för slit och strävsamt arbete. Det blir det ändring på nu när den forna kriminalvårdsanstalten, numera turistanläggningen, uppgraderar huvudbyggnaden från B&B till ett högkvalitativt gårdshotell.

Enligt Malin och Magnus Axelsson har intresset för natur- och kulturupplevelser aldrig varit så stort som nu.
“Bland annat är fiskeintresset otroligt stort och bara växer”, säger Magnus Axelsson, delägare till Ödevata Gård, och tillägger att ett mycket stort fiskeintresse finns hos grannländerna Polen, Tyskland och Danmark.
Samtidigt ökar kraven från utländska turister på hög boendestandard.

“Vi vill erbjuda våra gäster en anläggning med hög standard, vilket inte minst är viktigt för våra affärsresenärer till trakten”, säger Malin Axelsson, delägare till Ödevata Gård.

“Uppgraderingen av huvudbyggnaden från B&B till gårdshotell har funnits i tankevärlden en lång tid och det är en skön känsla att äntligen ta tag i ombyggnationerna”, säger Magnus Axelsson.

Ombyggnationerna innebär att höja standarden och uppgradera hela huvudbyggnaden, som en gång i tiden var en statlig institution, till ett Gårdshotell. Under arbetets gång kommer det europiska klassificeringssystemet Hotelstars Union att användas som underlag. Efter investeringen ska alla rum i huvudbyggnaden ha eget kaklat badrum. Även kök, entré och gemensamhetslokaler ska få ett fräscht och attraktivt utseende. Samtidigt satsar Ödevata Gård på miljörelaterade åtgärder som energieffektivisering och utfasning av plastmaterial.

“Vi anlitar lokala professionella hantverkare för arbetet, både snickare, VVS, elektriker, målare och golvläggare”, berättar Magnus Axelsson, och tillägger att investeringen möjliggörs av en delfinansiering från Jordbruksverket och Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling.

För konferensgrupper, affärsresenärer, besökare till Glasriket, weekendgäster och sommarturister kommer det efter genomförd uppgradering av huvudbyggnaden finnas anledning att njuta ytterligare när de gästar Ödevata Gård. “Vi vill alltid ge våra gäster den där upplevelsen som förgyller besöket lite extra! Efter renoveringen kommer Ödevata Gård att ha ett fantastiskt paket att erbjuda – bra boende med hög kvalitet i en historisk miljö – tillsammans med väletablerade naturupplevelser som fiske, paddling, utomhusmatlagning, vandring och bara vara. Det ser vi fram emot”, säger Malin Axelsson.

“Vår förhoppningen är en förlängd säsong, en ökad beläggning och möjlighet att anställa fler personer från trakten”, tillägger Magnus Axelsson. Satsningen på Ödevata gård stannar inte vid investeringen i hög boendestandard. Malin och Magnus Axelsson ser arbetet på Ödevata gård som en unik möjlighet att få arbeta med företagande som en samhällsförändrande kraft och kommer fortsätta att utveckla Ödevata Gård med hållbarhet i fokus.

För ytterligare information: 
Malin och Magnus Axelsson
Ägare Ödevata Gård
info@odevata.se
0471-504 30
070-980 20 00

Resurslänkar   
Pressrum med pressinformation

Om Ödevata
Ödevata 1:46 ligger strax utanför Emmaboda i Kalmar län och var från början en gård med stort lantbruk. Delar av huvudbyggnaden dateras till 1880. År 1920 övergick gården i statens ägor. Här bedrevs tre olika typer av verksamheter fram till 1997; Sveriges första arbetshem för försumliga familjefäder, flyktingförläggning under andra världskriget och under en femtioårsperiod öppen kriminalvårdsanstalt med ca 40 anställda och 60 interner. Gården omfattar 15 hektar mark och 16 byggnader.

Ödevata Gårdshotell grundades 2005 och idag består Ödevata Gård av logi- och konferensverksamhet tillsammans med erbjudanden om ett flertal natur- och upplevelseaktiviteter, liksom uthyrning av båtar, kanoter, cyklar mm. Företagets mål är att erbjuda året-runt-öppet naturnära boende, upplevelser, produkter och tjänster som ger ett positivt avtryck på miljö och klimat. Sjöarna, skogen och djuren är lika viktiga beståndsdelar i den historiska miljön som de bevarade byggnaderna.

Boende som erbjuds turister består av huvudbyggnaden med 15 rum och 2 större fritidshus. Totalt 46 bäddar som inbringar ca 4000 gästnätter per år. Utöver logiverksamheten har företaget fyra hus till uthyrning för permanentboende.

Ödevata Gård drivs av Malin och Magnus Axelsson tillsammans med 4 anställda.